top of page

WAT IS RALLY?

Rallysport is één van de uitdagende takken van de autosport! Teamwork tussen rijder en navigator om zo snel mogelijk over de afgesloten openbare wegen te racen! Een klassementsproef heeft een lengte van 3 tot 25 kilometer lang.

Voordat de rally start gaat het equipe (rijder en navigator) eerst de proeven verkennen. Dat houdt in dat ze met een gelimiteerde snelheid pacenotes maken van de rallyproeven. Voor het navigeren van proef naar proef maak je gebruik van het bolletje-pijltje systeem. Dit systeem vertelt bij elke situatie op de weg welke kant je op moet. Aangekomen bij de proef is het blanco en maak je je eigen beschrijving per bocht of situatie. Het verkennen doe je in een gewone personenauto.

Als de rally van start gaat, ga je met je eigen of gehuurde rally auto over de openbare weg onder normale omstandigheden naar de start van de klassementsproef. Vanaf daar tot de finish rij je zo snel mogelijk. Het uitdagende is dat de condities en omstandigheden nooit constant zijn zoals op een circuit. Klinkers, zand en asfalt zorgen voor wisselende grip. 

Bomen, huizen en smalle wegen maken het extra belangrijk alles goed in te schatten en in de notes te verwerken. 

Na 2 of 3 klassementsproeven (een bouclé) kom je terug naar een centraal punt, het serviceterrein,  waar het team een 20 minuten tot een uur heeft om de auto na te kijken en eventueel reparaties uit te voeren.

Het inschrijfgeld voor een rally varieert van €200 tot €1100 afhankelijk van het aantal dagen en de status van het evenement.

Hyundai i20R5
bottom of page